Organizace veslařského výletu – bezpečnost

Bezpečnost a bezpečný pohyb na vodě je základ každého veslařského tréninku nebo výletu! I když jste zkušený veslař, počasí je příznivé, všechny podmínky vypadají dobře, je potřeba se na trénink nebo výlet dobře připravit a předvídat. Čím lépe budete připraveni, tím více si bezstarostné veslování užijete. Níže najdete naše rady pro bezpečné veslování.

Přizpůsobte veslování předpovědi počasí

Buďte si vědomi, že po celou dobu pobytu na vodě budete vystaveni vlivu počasí. Zkontrolujte tedy nebližší předpověď neboť musíte být schopni bezpečně veslovat i za neočekávaných povětrnostních podmínek. Co nejlépe zvažte a vyhodnoťte povětrnostní podmínky (rychlost, sílu a směr větru), teplotu, viditelnost, atd. Doporučujeme mít při sobě a na sobě sluneční brýle, větrovkou, čepicí, přilnavé sportovní oblečení z technických tkanin, které udrží vaše tělo v teple a suchu a nepromokavý lodní vak na veškeré oblečení na převlečení.

Vždy zkontrolujte provoz na vodě

V lodním provozu musíte být mimořádně ostražití a pravidelně se ohlížet přes rameno, abyste věděli, co se děje před špičkou lodi. Zjistěte, zda se v oblasti nevyskytují silné proudy nebo zda se budou měnit. Ujistěte se, že jste schopni se v případě nouze bezpečně dostat zpět ke břehu. Dbejte zvýšené opatrnosti, když je na vodě mnoho lidí. Možná jste zkušení, ale ostatní účastníci provozu mohou být na vodě prvně. Zkontrolujte oblast kde budete veslovat, možná jsou tam nějaké skály, písečné břehy, mělké vody nebo místa s omezeným přístupem ke břehu. Při provozu dbejte pokynů dopravní vodní cesty a plavebního značení. Je tedy vhodné seznámit se s plavebními značkami a základními pravidly plavby. Na českých vodách obecně platí, že při veslování na řece se s lodí držíme v blízkosti břehu, který máme po své levé ruce.

Seznam doporučeného vybavení pro případ nouze: plovací vesta a tažné lano pro případ poškození lodi. Mějte k dispozici i lékárničku pro řešení drobných poranění.

Ujistěte se, že jste v dobré fyzické kondici

Veslování vyžaduje určitou míru obratnosti, jejíž získání může trvat delší dobu. Rychlost lodi je do značné míry závislá na rovnováze a plynulém pohybu veslaře: pokud začínáte, zaměřte se spíše na ovládnutí rovnováhy a techniky veslařského tempa než na sílu a rychlost lodi. Nebuďte příliš ambiciózní, únava vás může rychle dohnat. Vezměte si s sebou lahev s vodou na pití, abyste se udrželi hydratovaní. Můžete si vzít i nějaké drobné občerstvení, například ovoce nebo proteinové tyčinky, protože při veslování se spalují kalorie a musíte mít dostatek energie na návrat.

Pokud veslujete v chladných podmínkách, měli byste se po přistání nejprve teple obléci, abyste si udrželi vnitřní teplotu. Pokud jste mokří, převlékněte se do suchého oblečení. Zabraňte poklesu tělesné teploty, ke kterému může dojít rychle, zejména při studeném větru. Chraňte se před sluncem opalovacím krémem, balzámem na rty, slunečními brýlemi a vhodným oblečením a pokrývkou hlavy – při delším pobytu na vodě se můžete snadno spálit.

V dobré kondici musí být i vaše loď

Před spuštěním lodi na vodu je třeba provést několik kontrol. Zkontrolujte trup a palubu, veškeré kování a nastavení. Zkontrolujte, zda jsou uzavřeny všechny revizní a větrací otvory a zda máte na lodi plovací vestu.

Tip: Před veslováním si vše překontrolujte raději dvakrát. Zejména pokud spěcháte nebo jste unavení, je větší pravděpodobnost, že uděláte chybu.

Nejdůležitější pro bezpečnou plavbu je informovat někoho z přátel či rodiny kam se chystáte a kdy předpokládáte návrat. V loděnici se nezapomeňte zaspat do lodní knihy. Než vyrazíte, vždy se ujistěte, že někdo ví kde jste, kdy vyrážíte a kdy byste se z výletu nebo tréninku měli vrátit. V případě potíží tak mohou vaši přátelé nebo rodina co nejrychleji reagovat.

Bezpečnostní pokyny jsou obsahem i videa níže, u kterého si můžete zapnout české titulky (ozubené kolečko nastavení > titulky > automatický překlad).

Cokoliv vás zajímá, neváhejte se zeptat…